Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard (HHSK)

“De Vakopleiding Functioneel Beheer zou verplichte kost moeten zijn voor alle functioneel beheerders.

Farida Bouaouiouach, Functioneel beheerder bij het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard (HHSK)

Over

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is op 1 januari 2005 ontstaan uit een fusie tussen het hoogheemraadschap van Schieland, het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard en een deel van het Zuiveringschap Hollandse Eilanden en Waarden en is gevestigd in Rotterdam.

VERPLichte kost

De Vakopleiding gaan doen was de beste keuze die ik ooit gemaakt heb. Ik weet nu waar ik “van” ben, kan goed onderbouwd prioriteiten stellen en voel me gesteund door alle functioneel beheer collega’s waarmee we deze opleiding hebben gevolgd. Ik ben niet langer een roepende in de woestijn. De Vakopleiding Functioneel Beheer zou verplichte kost moeten zijn voor alle functioneel beheerders.

Voordat ik aan deze opleiding begon kende ik nauwelijks andere functioneel beheerders in mijn organisatie. Een collega kwam met dit idee en als snel bleek dat er meer functioneel beheerders bij het Hoogheemraadschap waren die tegen dezelfde problemen aanliepen en op zoek waren naar oplossingen. 20 functioneel beheerders wilden de Vakopleiding Functioneel Beheer volgen. Ik ben ongelooflijk blij dat HHSK besloot ons de VFB in company te laten volgen. De groep werd opgesplitst in 2 klassen en het effect is heel erg groot. Het heeft ons als collega’s dichter bij elkaar gebracht, terwijl we allemaal verspreid zitten door de organisatie. We hebben onderling veel contact en sparren geregeld over kwesties die we tegenkomen. Wetende dat we allemaal beschikken over dezelfde kennis, de neuzen dezelfde kant op staan, maakt dat we besluitvaardig en daadkrachtiger zijn gaan functioneren. We bundelen onze krachten en hebben echt het gevoel dat we samen sterk staan. Ook delen we onze ervaringen en wisselen we zaken uit. Zo maakte ik een organisatie matrix en heb deze gedeeld met collega’s.

De docent, Christabe, heeft fantastisch werk geleverd. Hij is heel vakkundig, hij komt uit deze wereld, kent onze problemen en bood een luisterend oor. Daar is ruimte voor in in-company trajecten. Er was veel aandacht voor onze specifieke praktijkproblemen. De gereedschapskist van de functioneel beheerder bevat heel veel handige tools, die we 1 voor 1 hebben behandeld. Vervolgens droegen wij onze eigen praktijkvoorbeelden aan en leerden we het probleem oplossen mét dat specifieke gereedschap. De volgende dag pasten we dit toe op de werkvloer en voilà, probleem opgelost. Ook heeft Christabe ons klaargestoomd voor het Exxin examen. Dat was best een moeilijk examen, vooral in taalgebruik. Met goed meedoen tijdens de opleiding, voor het examen het handboek nog eens goed doornemen en met het zelfvertrouwen dat je hebt gekregen tijdens de opleiding ben ik geslaagd.

Ik ben in deze functie van functioneel beheerder gerold maar wist eigenlijk niet wat de taken precies waren. Hierdoor nam ik veel werk aan, deed te veel en had het idee dat ik verzoop in de werkzaamheden en verantwoordelijkheden. De Vakopleiding heeft mij geleerd dat ik helemaal niet alles hoef te doen. Ik heb geleerd prioriteiten te stellen en hierdoor kan ik mijn rol veel professioneler uitvoeren. Het geeft mijn zelfverzekerdheid een boost, ik vind mijn werk weer leuk en heb de tijd om mijn werk goed te doen. Ik weet nu dat ik onderdeel ben van een team dat mij altijd zal steunen en waarmee we alle uitdagingen waar wij als functioneel beheerder dagelijks mee te maken hebben aankunnen.

Als ik een tip mag geven: Ga de Vakopleiding doen met zoveel mogelijk collega’s. Je wordt er zelf, als team en als organisatie sterker van!